Tips

Hoe kan ik mijn pup thuis al laten wennen aan de vachtverzorging?
– Laat uw pup alvast wennen aan een gewone mensenborstel/kam, ongeveer twee keer in de week. Doe dit het liefst op een tafel met een kleedje. Zo leren ze dat de vachtverzorging zich altijd hoog op tafel plaats vindt en dat ze daar moeten blijven staan/liggen, en dat gaan ze heel snel herkennen en onderscheiden.
– Begin vanaf 10 weken met het vasthouden van het snuitje om de ‘oogvliesjes’ weg te halen. Plaats de duim van uw linkerhand bovenop het snuitje en uw andere vingers onder de snuit. Oefen dit dagelijks, zodat uw pup er aan gaat wennen. Beloon uw pup met uw stem of met snoepjes als dit goed gaat. Daarnaast kunt u soms even zijn pootjes, zijn tandjes, oren en/of staart bekijken en vastpakken. Het is erg belangrijk dat uw doodle hier aan went voor de verdere vachtverzorging thuis en de trimbeurten. Ons doel samen is om de verzorging en behandelingen relaxt te laten verlopen voor uw doodle.
– Begin vanaf 14-16 weken met het oefenen van de waterblazer. Zet eerst rustig de waterblazer of eventueel een föhn aan, zodat uw pup went aan het geluid. Langzaamaan bouwt u dit op door uw pup eventjes kort te blazen op een grote afstand en dit steeds verder op te bouwen naar dichter bij de huid. Begin eerst met de achterpootjes en bouw het zo op naar voren. Let op dat u niet in de oren of de ogen blaast.
– De waterblazer is erg fijn voor het sneller drogen van uw doodle na een wasbeurt, maar ook na een wandeling om het vuil, zand, water, blaadjes etc. uit de vacht te blazen. Dit voorkomt klitvorming.
– Bij de puppy wenbeurt zal aan deze punten ook aandacht besteed worden, naast het (vrij)knippen van de nageltjes, oogjes, poepertje, voetzooltjes en genitaliën. Zijn er nog dingen die uw puppy te spannend of gek vindt bij de puppy wenbeurt, dan krijgt u huiswerk mee om thuis mee te oefenen.

Vanaf welke leeftijd mag ik gaan borstelen met de Activet borstel?

– Vanaf 5 à 6 maanden kunt u uw pup borstelen met de Activet borstel. Doe dit één keer in de week, maximaal twee keer. De groene activet borstel is voor de wavy fleece en curly fleece vachten. De paarse Activet is voor de echte curly vachten. Borstel laag voor laag. Kam ook ieder stuk altijd na met een gewone kam, om te controleren of de klitten er uit zijn.
– Wil jij graag weten hoe je nou echt goed je doodle bij houdt om klitten en vilt (en kort scheren) te voorkomen? In de workshop vachtverzorging (deze is in te boeken voor €75,-) leer je systematisch te werk te gaan en leer je welke techniek je met het borstelen moet gebruiken. Het doel is dat de borstelsessies thuis relaxt worden en dat u er altijd zeker van bent dat uw doodle klitvrij is na het borstelen.

Vanaf welke leeftijd is mijn doodle toe aan zijn eerste trimbeurt?

Ik raad aan de eerste trimbeurt te plannen rond de 6 à 7 maanden, voordat de vachtwissel kan beginnen. De vachtwissel vindt plaats tussen de 8 en 15 maanden. Borstel uw doodle als hij/zij in de vachtwissel zit, zeker twee keer in de week. De vacht gaat namelijk enorm klitten in de vachtwissel, omdat de puppyvacht loslaat en blijft hangen in de volwassen vacht.

Hoe verzorg ik mijn doodle na de vachtwissel (1,5 jaar)?

  • Na de vachtwissel heeft uw doodle een volwassen vacht gekregen. Borstel 1 à 2 keer per week, afhankelijk van de vachtsoort van uw doodle. Begin onderaan met borstelen, zonder druk uit te oefenen en borstel dan laag voor laag. Hoe kleinere laagjes je neemt, hoe minder je aan de vacht trekt. Kleine laagjes is dus ook het prettigst voor uw doodle.
  • Kam altijd het stukje wat je geborsteld hebt na met een grove kam met roterende tanden. Zo kom je er gauw achter of er nog ergens een klit zit.
  • Gebruik ook de waterblazer een paar keer per week, om vuil, zand, blaadjes etc. uit de vacht te blazen. Dit voorkomt ook klitvorming en blaast de vacht goed open.
  • Gebruik eventueel een antiklitspray na het borstelen.
Scroll naar boven